Храна богова, дар са неба, слатки нектар здравља и лепоте, природни извор енергије, лековито жуто злато… Ово су само неке од дефиниција којима се вековима уназад покушавало описати производ који се први пут спомиње још у клинастом писму. Говоримо, наравно, о меду. Али, не о обичном, конвенционалном виду меда, већ о изворном, чистом и нетакнутом дару природе. Упознајте сиров мед – мед какав је у кошницама.

1. Чист као суза

Као апсолутно најчистији производ која нам природа дарује, сиров мед представља право богатство које благотворно утиче на здравље, лепоту и имунитет. Баш онакав КАКВИМ ГА ПЧЕЛЕ ЗА НАС ПРОИЗВОДЕ, АПСОЛУТНО ПРИРОДАН, НЕПРОЦЕСУИРАН, НЕГРЕЈАН (НЕПАСТЕРИЗОВАН) И НЕФИЛТРИРАН, сиров мед нам стиже као нетакнути природни дар, али и као једно од најмоћнијих оруђа против разних болести, недостатка енергије и концентрације, лошег сна, али и вишка килограма.

Насупрот томе, у меду који настаје МЕШАЊЕМ, ЗАГРЕВАЊЕМ (најчешће пастеризацијом) и другим врстама обраде, након врцања долази до кидања интрамолекулских веза, уништавања ензима и аминокиселина, па добијени ПРОЦЕСУИРАНИ КОМЕРЦИЈАЛНИ МЕД НИ ПРИБЛИЖНО НЕ САДРЖИ СВА ОНА НУТРИТИВНА И ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА КОЈИМА ОБИЛУЈЕ СИРОВИ МЕД!

2. Кад зафали енергије

Брз начин живота са доста стреса, недостатка времена за одмор и здраву исхрану, често резултира и мањком енергије. Не брините! Ништа што кашика сировог меда не може да поправи. Наиме, у сировом меду се могу се пронаћи сви они елементи који су природно присутни у кошници: од остатака пчелињег воска, полена, прополиса па све до партикула самих пчела.

То је мед који се директно по отварању поклопчића на саћу, цеди и сипа у тегле, без икакве накнадне обраде, пречишћавања, мешања, наравно, уз оптималне хигијенске услове. Због тога, све што треба да урадите је да свако јутро започнете управо конзумирањем овог чудесног природног бустера и воде на празан стомак. На тај начин ћете свом организму обезбедити довољно снаге, енергије и елана за цео дан.

Да ли сте знали?

Након сто скупе слатки цветни нектар, пчеле га у свом стомаку мешају са посебним ензимима разлажући га на саставне компоненте: глуконску киселину, хидроген пероксид, бројне витамин (Б1, Б6, Б12, Ц, Е…), минерале (Mg, Ca, Se…), ензиме, аминокиселине, фитонутритијенте, пробиотике. Њихова количина и састав варирају у зависности од биљке из које се нектар добија, и дају јединствена органолептичка, нутритивна и лековита својства.

3. Здравље са кашичицом меда улази

Није случајно то што се још у античком свету мед користио као својеврстан природни лек и средство за негу. Наиме, сирови мед садржи преко 22 АМИНОКИСЕЛИНЕ, 30 МИНЕРАЛА, и широк спектар ВИТАМИНА И ЕНЗИМА! Стимулише продукцију ХОРМОНА који смањују АПЕТИТ, поспешује ЗАЦЕЉИВАЊЕ РАНА, као и ЛОКАЛНИХ ИНФЛАМАТОРНИХ ПРОЦЕСА.

Оно што је још импресивније, сирови мед садржи преко 33 биоактивних компоненти биљака, познатих као ПОЛИФЕНОЛИ, који у организму имају улогу МОЋНИХ АНТИОКСИДАНАТА, са доказаним АНТИМИКРОБНИМ, АНТИИНФЛАМАТОРНИМ И ИМУНОМОДУЛАТОРНИМ ЕФЕКТОМ, као и СНАЖНИМ АНТИКАНЦЕРОГЕНИМ ДЕЛОВАЊЕМ на поједине врсте малигних оболења. Зато су СИРОВИ МЕД још древни Египћани сматрали ХРАНОМ ВЕЧНОСТИ.

4. Спавајте као беба

Заборавите на инсомнију, бројање овчица и вештачке препарате против несанице, јер све што Вам треба, јесте сиров мед! Наиме, сирови мед ПОБОЉШАВА КВАЛИТЕТ СНА, али је истовремено савршен ИЗВОР ЕНЕРГИЈЕ ЗА ОРГАНИЗАМ уз избегавање инсулинских скокова и исцрпљивања панкреаса.

Наша препорука је да у шољу топлог млека додате једну кашику меда, легнете и опустите се. Можда Вам звучи чудно, али након испробавања овог једноставног рецепта сигурни смо да ћете утонути у миран сан, а све захваљујући сератонину које тело претвара у хормон који регулише дужину и квалитет сна.

5. Прехлада? Нема шансе!

Холистички лекари сматрају сиров мед једним од НАЈБОЉИХ И НАЈДЕЛОТВОРНИЈИХ ПРИРОДНИХ ЛЕКОВА, а разлога за то има доста. Пре свега, ту су бројне студије уз помоћ којих се дошло до задивљујућих резултата у лечењу кашља, прехладе и грипа сировим медом, у односу на конвенционалне медикаменте.

Такође, мед уз помоћ своје густине и обиља витамина, производи одличан ”штит” око упаљеног грла, па ће свака прехлада уз његово редовно конзумирање врло брзо одустати.

Уколико сте у потрази за 100% сировим медом, предлажемо Вам да пробате мед од сунцокрета, уљане репице, багрема, са планинских ливада (ливадски), шумски (медљика), мед са поленом и прополисом, као и мешавине сировог меда са ђумбиром, циметом, какаом или лешником, које можете пронаћи у нашем Маркету. Сигурни смо да ћете се одмах заљубити у јединствене укусе ових природних дарова!